Vanavond was het smullen met weer een recept uit het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi. Heerlijk fris gerecht wat ik de volgende keer met een lekker stukje brood serveer om de laatste restjes dressing uit de schaal te dippen.
Benodigdheden voor 4 personen
1,75 dl rijstazijn – 40 Gr. fijne kristalsuiker – 1/5 tl zout – 2 tenen knoflook – 1/2 verse rode chilipeper – 1 tl sesamolie – 1 limoen – 2 aubergines – 3 dl zonnebloemolie – 250 Gr. sobanoedels – 1 mango – 40 Gr. basilicumblad – 40 Gr. korianderblad – 1/2 rode ui.
Bereiding (ca 20 min.)
Maak eerst de dressing.
Hak hiervoor de knoflook en de chilipeper fijn (zonder de zaadjes)
Verwarm in een steelpan de azijn met de suiker en zout tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en en voeg de knoflook, chilipeper en een theelepel sesamolie toe.
Laat de dressing iets afkoelen en voeg daarna de rasp en sap van de limoen toe.
Snij de aubergine in blokjes van ongeveer 2 cm.
Schil en snij de mango in blokjes van ongeveer 1 cm.
Snij de ui in flinterdunne ringen.
Hak de basilicum en koriander fijn.
Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie en bak de aubergine tot ze goudbruin zijn. Doe dit in twee porties anders gaat het stoven ipv bakken. Schep ze uit de pan in een zeef en bestrooi ze met royaal zout. Laat ze uitlekken.
Kook de noedels in ruim water in ongeveer 6 tot 8 minuten.
Spoel ze af onder koud water en laat ze uitlekken. Dep ze eventueel droog in een keukendoek.
Pak een grote schaal en meng de noedels, dressing, mango, aubergine, ui en de helft van de kruiden.
Je kan dit nu rustig 1 tot 2 uur opzij zetten.
Meng voor het opdienen de rest van de kruiden er door.