Met oud en nieuw mogen de traditionele appelflappen natuurlijk niet ontbreken. Mijn moeder maakte dit steevast elk jaar, en deze traditie wil ik dan ook graag voortzetten. Ma’s flapjes dus.
Benodigdheden voor ongeveer 80 appelflappen
20 flinke Goudreinetten – 1 Pak kristalsuiker – 1 Potje kaneel – 700 gr. zelfrijzend bakmeel – 2 Eieren – 2 Zakjes vanillesuiker -7 dl melk – 3 Liter zonnebloemolie
Bereiding(trek er maar ruim 2 uur voor uit als je de keuken ook schoon wil achterlaten)
Doe in een grote schaal een mengsel van kaneel en suiker. De hoeveelheid? Net zoveel totdat de suiker mooi lichtbruin kleurt.
Schil de appels, en snij deze in mooie schijven van minder dan 1 cm dik.
(“Kontjes” weggooien)
Haal nu pas het klokhuis weg met een appelboor.
Haal de appelschijven door het suiker/kaneel mengsel.
Leg de schijven in een bak zodat het kaneel en de suiker er goed in kan trekken. (Onderin de bak zal een soort siroop komen dat je later af kunt gieten)
Maak het beslag:
Eerst 4 dl melk in een hoge schaal dan met de mixer mengen met het zelfrijzend bakmeel.
Als je daarvan een mooi papje zonder klontjes hebt dan de laatste 3 dl melk erbij.
Het beslag is goed als deze net iets dunner is dan yoghurt.
Mix dan de eieren en vanillesuiker er door.
Verwarm in een grote pan de zonnebloemolie.
Haal een appelschijf door het beslag en leg het in de zonnebloemolie.
Bak de appelflap.
Draai de schijf na een tijdje om zodat de andere zijde boven zit.
Als beide zijden lekker bruin zijn dan kun de schijf met een schuimspaan uit de olie halen.
Leg de flap op een schaal met keukenpapier (goede kwaliteit).
Na ongeveer 80 flappen is het tijd om de keuken schoon te maken.
Bij het serveren van de appelflappen mag de poedersuiker natuurlijk niet ontbreken.