Dit recept is afkomstig uit het kookboek “vegatopia”. De paprika uit het oorspronkelijke recept is hier vervangen door rode peper. Geeft iets meer pit, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak.
Benodigdheden voor 4 personen
1 ui – halve rode peper – 3 tenen knoflook – 2 tl balsamico – 1 bietje – 40 gr groene olijven – 50 gr havermout – 150 gr zwarte bonen (blikje) – 2 tl gerookte paprikapoeder – duimpje verse gember – olijfolie – peper en zout – 8 zongedroogde tomaatjes (op olie) – 2 el mayonaise.
Bereiding (ca 20 min.)
Pel en snipper de ui en 2 tenen knoflook en snij de peper in kleine stukjes.
Fruit de ui en de peper samen in wat olijfolie glazig, en voeg daarna de knoflook toe.
Rasp ondertussen het bietje fijn, en laat de bonen vast uitlekken.
Doe de balsamico bij de ui en knoflook, alsook de biet.
Laat het geheel een klein kwartiertje op laag vuur pruttelen tot het meeste vocht is verdampt (af en toe roeren tegen aanbranden).
Pak de staafmixer met bijbehorend bakje en mix de olijven met de havermout (af en toe flink schudden).
Prak de uitgelekte bonen fijn met een vork, en doe dit samen met het havermoutmengsel in de pan met de bieten.
Schil en rasp de gember.
Voeg de kruiden toe (paprikapoeder, peper, zout en de gember).
Het geheel ongeveer 2 minuutjes in de pan goed mengen.
Het vuur kan uit het mengsel iets af laten koelen voordat je de burgers gaat bakken.
Pak voor het bijbehorende sausje wederom de staafmixer met bijbehorend bakje.
Doe de tomaatjes, knoflook en mayonaise er in en mixen maar. Voeg eventueel wat water of melk toe als de saus nog te dik naar je smaak is.
Vorm de hamburgers met de hand en bak ze even aan in de pan met met olijfolie, tot ze een knapperig korstje hebben.
Serveer met de heerlijke saus, op een broodje of gewoon bij de maaltijd als vleesvervanger.