Bartje had geen voorkeur veur bruune bonen. Mijn vader daarentegen wel. Dus aan de slag met de tip van Carla om het recept achterop het pak van sabarot te maken. Een lekkere stevige soep. Mien voader zee tegen mie: da smoakt naar meervoud .
Benodigdheden voor 3 liter soep
300 gr. Schouderkarbonade – 500 gr. Bruine bonen (gedroogde) – 3 prei – halve knolselderij – 1 ui – 1 winterpeen – paar takjes peterselie – 2 laurierblaadjes – 2 kruidnagels – 3 bouillonblokjes – 2 el tomatenpuree – zout – peper – 3 liter water
Bereiding (ca 20 min. plus 2 uur suddertijd)
Zet een grote pan op het vuur met 1 liter water. Doe de karbonade (met bot) er in en breng aan de kook. Als het geheel aan de kook komt schep dan het ontstane schuim er af.
Voeg 2 liter water en de bonen toe en breng weer aan de kook.
Snij ondertussen de ui, peen, prei en knolselderij in kleine stukjes.
Voeg de groenten toe aan de soep, evenals laurier, kruidnagel en de tomatenpuree.
Doe een deksel op de pan en laat de soep zachtjes twee uur sudderen.
Ga wat leuks doen.
Na twee uur kan het vuur uit en kan je de karbonade, laurier en kruidnagel uit de soep halen.
Men neme nu de staafmixer ter hand en pureer de soep tot de gewenste massa.
Nu nog even het bot van de karbonade halen, het vlees in kleine stukjes snijden en terug in de soep.
De peterselie fijnhakken en ook toevoegen.
Een klein beetje zout en peper toevoegen, een laatste keer roeren, even proeven.
Bijbehorende vakantie: de Benedenwindse eilanden.