Ottolenghi geeft het in zijn recept al aan. Gebruik goede linzen en je hebt een heerlijke salade.
Benodigdheden voor 4 personen
1 kleine rode ui, in flinterdunne ringen – 1 el rode wijnazijn – 1 tl zeezout – 250 gr linzen (Puy of Castelluccio) – 3 el olijfolie – 1 teen knoflook, fijngehakt – 3 el fijngesneden kervel (of peterselie)- 3 el fijngeknipte bieslook – 4 el fijngehakte dille – 80 gr milde gorgonzola, in grove stukjes – Zwarte peper – ca 10 partjes goede zongedroogde tomaten – 2 el dikke balsamicoazijn
Bereiding(ca. 30 min.)
Besprenkel de tomaten met de balsamicoazijn.
Doe de rode ui in een middelgrote kom, giet de rode wijnazijn erover en bestrooi hem met zeezout.
Roer alles door en laat de ui een paar minuten staan zodat hij zachter wordt.
Doe de linzen in een pan met kokend water (het moet 3 cm boven de linzen staan) en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat ze in een zeef uitlekken en meng ze nog warm door de ui.
Voeg ook de olijfolie, knoflook en wat zwarte peper toe. Meng alles luchtig en laat het afkoelen.
Schep als de linzen koud zijn de kruiden erdoor. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe.
Stort de linzen als een berg op een groot bord of platte schaal en doe de tomaatjes en gorgonzola erbij. Sprenkel het tomatenvocht erover en dien de linzen op.