Spitskool uit de oven, maar dan een keer zonder aardappel. Het lijkt bijna op appeltaart met spitskool, of moet ik zeggen spitskooltaart met appel? In ieder geval erg lekker en snel klaar. Het recept is gebaseerd op een gerecht van “Brendakookt”.
Benodigdheden voor 4 personen
een middelgrote spitskool – 1 rol bladerdeeg (Tante Fanny) – 500 gram rundergehakt – 2 el gehaktkruiden – 2 grote appels (goudreinette) – 1 el kaneel – 1 el suiker – twee handjes rozijnen – olijfolie
Bereiding (ca 15 min. plus 30 min oventijd)
Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet een ovenschaal in met wat olie of boter en verwarm de oven voor op 190°C.
Meng het gehakt met de Italiaanse kruiden en bak het rul.
Snij de spitskool in repen en de appels in blokjes. Bestrooi de blokjes appel met een beetje suiker en kaneel.
Doe er ook meteen een handje of twee rozijnen doorheen.
Bekleed de ingevette ovenschaal met de helft van het bladerdeeg. (Rol deze tussen twee bakvellen verder uit tot ze passen en lekker dun zijn)
Schep vervolgens het (uitgelekte) gehakt in de schaal, dan de rauwe kool (beetje aandrukken), en vervolgens de appel met rozijnen.
Dek af met de andere helft van het bladerdeeg en bestrijk de bovenkant met een beetje ei/melk voor een mooie bruine kleur.
(ik had het zelf niet in huis, dus ik heb een beetje olijfolie gebruikt. Het wordt dan echter niet zo mooi bruin)
Zet de schotel zo’n 20 a 30 minuten in de oven.