Met de Kerst heb ik het kookboek “Wereldgerechten” van Gordon Ramsay gekregen. Daaruit is dit overheerlijke lichte gerecht.
Gebruik voor dit smaakvolle Thaise gerecht een kleurrijke combinatie van groenten die u lekker vindt. Let alleen op dat u ze niet te lang verhit: de groenten moeten zacht worden, maar nog wel enige beet hebben
Benodigdheden voor 4 personen
1 grote ui, gepeld en in ringen – 1 middelgrote wortel, geschrapt en diagonaal in plakjes – 2 teentjes knoflook, gepeld en gehakt – een stukje verse gemberwortel van 3 cm, geschild en in luciferdunne reepjes – 100 gram shiitakes, schoongeveegd en in blokjes – 1 rode paprika, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes in reepjes – 1 klein stronkje broccoli, onderkant afgesneden, in roosjes – 3 lente-uitjes boven en onderkant afgesneden, in stukjes van 4-5 cm – 1 el arachideolie of zonnebloemolie
Saus
3 el groente of kippenbouillon- 2 el vissaus, of naar smaak 2 el lichte sojasaus – 1 el limoensap, of naar smaak 1 el vloeibare honing (of fijne tafelsuiker), of naar smaak 2 tl maïzena, aangelengd met 3 el water – een snufje gedroogde chilivlokken
Bereiding (ca. 20 min.)
Zorg dat alle groenten en smaakmakers klaarstaan om geroerbakt te worden. Meng in een kom alle ingrediënten voor de saus.
Zet een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe draai de pan rond om hem met de olie te bedekken. Doe de ui erin en fruit hem 1 minuut. Voeg de wortel, knoflook en gember toe en roerbak alles nog 1 minuut. Doe nu de paddenstoelen erbij en roerbak alles nog een paar minuten, tot de wortel zacht begint te worden.
Voeg de paprika, broccoli en lente-uitjes toe en schenk dan de saus erover. Roerbak alles nog 2-3 minuten, tot de paprika en broccoli allebei iets zachter zijn geworden, maar nog wel enige beet hebben.
Proef of u nog iets wilt toevoegen, zoals een klein beetje vissaus limoensap of honing.
Verdeel het gerecht over voorverwarmde borden of kommen en serveer het meteen.