Dit recept van Ottolenghi kun je voor twee personen als hoofdgerecht serveren, of als bijgerecht voor 4 personen. Erg lekker en in principe weinig werk. Ik zou wel de aardappel een dag van te voren poffen: dat scheelt weer wachttijd.
Benodigdheden voor 4 personen
2 middelgrote zoete aardappelen – 250 gr kant-en-klaar bladerdeeg – 1 ei – 100 ml zure room – 100 gr geitenkaas – 2 el pompoenpitten – gedroogde chilivlokken naar smaak – 1 teen knoflook –
2 el platte peterselie – 1 el olijfolie
Bereiding (ca 15 min. plus 45 min oventijd)
Verwarm de oven voor op 200 graden, en pof de aardappelen in 20-30 minuten (net niet helemaal gaar).
Laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter en snij de plakjes doormidden.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en prik ze goed in met een vork.
Klop het ei los en bestrijk de plakken deeg.
Strijk een lepel zure room over elke rechthoek en laat ongeveer een halve centimeter van de rand vrij.
Schik de plakken zoete aardappel op de roomlaag en bestrooi met peper en zout.
Verkruimel de kaas erover en werk af met pompoenpitten en chilivlokken.
Bak de galettes in 20-25 minuten gaar.
Roer terwijl de galletes in de oven staan de olijfolie, fijngehakte knoflook en peterselie en een snuifje zout door elkaar.
Bestrijk de gebakjes als ze uit de oven komen direct met het mengsel.
Doe dit lekker royaal: de smaakcombinaties komen hiermee namelijk pas echt tot hun recht.
Serveer warm of op kamertemperatuur.